Historie in vogelvlucht

Al in de Middeleeuwen voeren Groningers naar Engeland, Duitsland en Scandinavië. Groningen was een Hanzestad en groeide uit tot een grote Europese binnenhaven. Lees meer ...

 

De scheepssloperij van Garnwerd

Het rijke verleden van café Hammingh is tot op de dag van vandaag nog duidelijk zichtbaar in het Groningse dorp Garnwerd. Lees meer….

 

De Groninger coaster

Op de Groninger werven 'ontstond' een speciaal type coaster. De bijnaam van het schip was 'potje' of ook wel 'little grey devil'. Lees meer ….

 

Houtzaagmolen FRAM

In Woltersum, aan het Eemskanaal, staat een van de weinige houtzaagmolens die nog steeds functioneert. Lees meer….

 

Werf Wolthuis

Werf Wolthuis in Sappemeer is een ambachtelijk werf. In historische gebouwen wordt met gereedschappen en machines uit het verleden gewerkt. Lees meer….

 

De bakjesknapper

De Bronsmotor is bij liefhebbers over de hele wereld bekend. De reden is de unieke uitvinding van Jan Brons: het verstuiverbaksysteem. Lees meer….

 

Het schip als onderneming

Varen is een roeping, maar een schip is natuurlijk gewoon een onderneming. Partnerrederij en schipper-eigenaar waren in Groningen twee populaire ondernemingsvormen. Lees meer….

 

Pakhuizen aan de A

Tussen de Vissersbrug en de A-brug is de oudste haven van de stad Groningen. Daar staan pakhuizen die soms al in de 11de eeuw gebouwd zijn. Lees meer….

 

Grote schepen, smalle bruggen

Vanaf ongeveer 1860 bouwden de Groninger werven steeds grotere schepen. Maar de afmetingen van vaarwegen, bruggen en sluizen groeiden niet zo snel mee. Lees meer….

 

Het Winschoterdiep

Van 1650 tot heden zijn er langs het Winschoterdiep ongeveer vijftig werflocaties gesticht. Enkele zijn nog steeds in bedrijf. Lees meer….

 

Het Reitdiep

Het Reitdiep is de oudste vaarverbinding van de stad Groningen met de zee. Maar het was geen gemakkelijke vaarweg: niet om te varen en niet om te onderhouden. Lees meer….

Nieuws

Steun WinterWelVaart met uw stem
12 april 2010
NieuwsfotoWinterWelVaart genomineerd voor Rabobank Stimuleringsfonds. Kans op 5 duizend euro
Lees meer

Voorbereidingen WinterWelVaart in volle gang
6 november 2009
NieuwsfotoGroninger Welvaart actief bij voorbereidingen WinterWelVaart 2009
Lees meer

Wilde plannen Oosterhoogebrug
22 september 2009
Leerlingen van het Zernike College hebben allerlei wilde plannen bedacht om Oosterhoogebrug mooier te maken.
Lees meer

Stadskanaal in het licht
1 juli 2009
Op 30 juni lieten ca. 40 scholieren hun plannen voor een ‘nachtbeeld’ van Stadskanaal aan burgemeester en wethouders zien.
Lees meer


Nieuwsarchief

© 2009 - Kortsluiting